Casa  memoriala “Cezar Petrescu”- un muzeu al dragostei pentru arta – articol scris de Anda Rebegea:

Daca tot v-am indemnat in articolul precedent sa faceti o excursie la Busteni, ne-am gandit ca ar fi pacat sa ratati casa memoriala “Cezar Petrescu”.

Noi mai aveam vreo doua ore pana la tren, cand, nestiind cum sa pierdem mai bine timpul, ne-am hotarat sa mergem sa o vizitam. Sa fim sinceri (desi nu prea e frumos sa spunem asta) nu ne asteptam la mare lucru. Reprezentarea noastra cu privire la case memoriale se limita la cateva camarute saracacioase, plus un hol lung pe care gasesti expuse sub geam, documente si poze de familie ingalbenite. Putini sunt artistii si scriitorii romani care si-au permis mai mult.  Suprinderea noastra a fost sa aflam ca, printre acesti cativa, se afla si Cezar Petrescu. Casa in care el a locuit este un muzeu in adevaratul sens al cuvantului. Ridicata in 1918 si cumparata de scriitor in 1937, cladirea se impune  printr-o arhitectura traditional-romaneasca (coloane de lemn sculptat, cerdac, capiteluri, arcade polilobate, etc.) si prin  dimensiuni  nu tocmai mici.

Ceea ce frapeaza insa cu adevarat este amenajarea interioara, bogata in opere de arta si in detalii ce evidentiaza iubirea pentru frumos a lui Cezar Petrescu.  Inca de la intrare, ne intampina statuile unicat ale celor trei martiri Horia, Closca si Crisan, realizate de Oscar Han, si tablouri semnate Demian, Jiquide, Theodorescu-Sion, etc. Acestora li se adauga mobilierul in stil popular, ceramica de Transilvania si covoare in stil oltenesc. Pana atunci nu ne imaginasem niciodata ca poate exista atat de bine definit,   “un lux” romanesc traditional, compus din elementele de arta populara, pe care toti le-am mai intalnit cel putin o data prin casele bunicilor !

Elementul care insufleteste si incheaga atmosfera  din interiorul casei, sunt bibliotecile. Nu exista camera fara biblioteca.  Si nu vorbim de cateva rafturi, ci de pereti intregi plini de carti. Ca sa va faceti o idee mai clara, o sa va spunem doar ca muzeul adaposteste in total aproximativ 10 000 de volume!

Cezar Petrescu a desfasurat o activitate intensa,  scriind si a publicand circa 70 volume (romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică şi literatură pentru copii, studii, note de călătorie şi memorialistică- cateva titluri gasiti aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Cezar_Petrescu), pe langa  deja binecunoscutul roman pentru copii “Fram, ursul polar”.

Procesul creatiei nu era deloc unul usor. Dupa cum ne-au povestit pe un ton cald si oarecum matern, cele doua doamne-ghizi ai casei, Cezar Petrescu isi petrecea majoritatea timpului scriind, fuma des si bea multa cafea. Iar cand  nu-si gasea inspiratia, iesea sa se plimbe si sa respire aerul curat de la poalele muntilor.

In interiorul casei, toate lucrurile sunt conservate intocmai cum erau pe vremea lui. Pe masuta din veranda scrumiera, cescuta de cafea si pachetul de tigari semnaleaza parca o absenta temporara.

Atat din faptele surorilor scriitorului, ce au donat casa spre a deveni muzeu, cat si din purtarile celor doua doamne ghizi pe care le gasesti acolo in programul de vizita, se desprinde o grija constanta fata de acest loc, grija menita sa pastreze deopotriva amintirea unui om frumos si prezenta unui univers ce tradeaza acest lucru.

Asadar, daca va simtiti pregatiti sa admirati si sa ascultati povestea scriitorului Cezar Petrescu, casa memoriala va asteapta in Busteni, la iesirea inspre Azuga (pe partea stanga), de marti pana duminica , intre orele  09:00-17:00 (8 lei/ bilet adulti; 4 lei/studenti, elevi). Pentru informatii suplimentare, puteti accesa pagina Muzeului Judetean  de Istorie  Prahova:

http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=71

Asteptam impresii! 🙂

The following two tabs change content below.
http://www.facebook.com/pages/Why-Romania/114421861963856?v=wall

Latest posts by Echipa AboutRO (see all)