Când zici 1 Mai, zici excursie la mare. Nu ştiu când sau cum a luat naştere această tradiţie de a sărbători 1 Mai  pe litoral, cert este că in fiecare an avem parte de aceleaşi, deja clasice, imagini difuzate la TV:  trenurile  pline până la refuz cu oameni care, dupa o iarnă lungă şi neprietenoasă, se îndreaptă în grupuri-grupuleţe spre marea promiţătoare de puţina căldură şi multă distracţie.

Pe lângă toate evenimentele, concertele de pe plajă şi barurile proaspăt deschise, vouă, celor care veţi petrece şi anul acesta 1 Mai pe litoral, vrem să vă mai propunem ceva: un afterparty cultural.

În cursul zilei de duminică, când petrecerea va fi pe sfârşite, lumea obosită şi deja cu gândul la nesuferita zi de luni, o scurtă excursie în apropiere  se va dovedi revigorantă, deopotrivă pentru trup şi pentru minte.

Cele 3 destinaţii, ce merită toată atenţia şi interesul vostru, şi pe care vi le recomandăm cu încredere sunt: Adamclisi, cetatea Histria şi cetatea Enisala.

 

1.Adamclisi


Adamclisi este o localitate situată la o distanţă de aproximativ 60 de km faţă de oraşul Constanţa. Aici vă aşteaptă  trei obiective, integrate complexului arheologic Tropaeum Traiani:  vestigiile cetăţii Adamclisi, monumentul Tropaeum Traiani şi muzeul cu acelaşi nume.

Monumentul a fost  ridicat în anii 106 -109 d.H., în  cinstea victoriei obţinute de împăratul Traian în anul 102 d.H., împotriva geto-dacilor. Cel care a proiectat măreaţa  construcţie,  Apolodor din Damasc, a proiectat de asemenea Columna lui Traian şi Forul lui Traian din Roma (program: 8.00 – 20.00 vara şi 9.00 – 17.00 iarna, tarif vizită monument: 7 lei adulţi, 3,5 lei elevi şi studenţi).

Cetatea se află la 1,4 km sud-est de monument şi a fost construită în timpul împăratului Traian, imediat după bătălia de aici. În anul 316, împăratul Constantin, a ridicat din temelii cetatea ale cărei vestigii le putem vedea astăzi. Locuirea cetăţii a încetat în prima jumătate a secolului XVII d. H.

Muzeul situat în centrul localităţii Adamclisi, adăposteşte numeroase obiecte descoperite în cadrul cetăţii şi fragmente din construcţia originală a monumentului (program: 8.00 – 20.00 vara şi 9.00 – 17.00 iarna).

 

2.Cetatea Histria

 

Situată la nord de Constanţa, pe malul lacului Sinoe, cetatea Histria a fost întemeiată de coloniştii greci în jurul anului 657 î. C. şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 de ani.  Aici au fost bătute primele monede de pe actualul teritoriu al României, iar numele cetăţii provine de la Istros, denumirea dată de greci Dunării. În afară de zidurile rămase,  în Muzeul Arheologic Histria  mai puteţi admira  inscripţii, amfore vase ceramice, podoabe,opaiţe şi basoreliefuri, găsite în urma cercetărilor în incinta cetăţii şi în împrejurimi (program: zilnic, 09:00- 17:00 iarna şi 08:00-20:00 vara, tarif vizită 12 lei).

 

3. Cetatea Enisala


Cetatea Enisala sau Heracleea este localizată la nord de Constanţa, in judeţul Tulcea, în vecinătatea lacurilor Razim si Babadag. Construcţia, ce datează din secolul XIV, a fost ridicată de genovezi în scop militar, defensiv  şi de supraveghere. Acest fapt  justifică şi poziţia sa dominantă, în varful unui deal calcaros. În secolul XV, Enisala a fost stăpânita de Mircea cel Batran, iar, ulterior, a intrat sub suzeranitate otomană, aici fiind instalată o garnizoană.  Un secol mai tărziu, întrucât nu mai corespundea intereselor strategice şi economice turceşti, cetatea a fost abandonată.

 

Toate aceste trei locuri emană o linişte profundă, ce transcende limitele temporale, formând acel spirit al locului specific zonei Dobrogea. Pamântul vechi,  de „început de lume”  îşi povesteşte istoria  în adieri blânde de vânt printre firele înalte de iarbă şi peste câmpuri deschise,  tu trebuie doar să găseşti acea stare necesară pentru a-l asculta.

Ca să înţelegeţi mai bine la ce ne referim, vă lăsăm în continuare cu două scurtmetraje ale fotografului Răzvan Voiculescu, realizate în completarea expoziţiei de fotografie intitulată  „Dobrogea. Începutul lumii”.

 


 

 

 

The following two tabs change content below.