Pentru multi ziua de astazi este o zi de luni precum oricare alta, insa pentru noi, cei interesati de turismul cultural, ea are o  semnificatie deosebita fiind Ziua Internationala a Monumentelor si Siturilor.

La initiativa ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), incepand cu anul 1983, aceasta zi se sarbatoreste pe 18 aprilie, in fiecare an avand o tema diferita. Tema de anul acesta  este “Apa si Patrimoniul”.

Iar acum, ca am definit ocazia, sa definim si scopul: prin articolul de fata, echipa AboutRo isi propune sa aduca aceasta zi mai aproape de toti cei care, atunci cand trec pe langa un monument, traiesc cel putin un sentiment de respect fata de istoria caruia el i-a fost martor. Si ne-am gandit sa facem acest lucru in doua moduri:

1) Vrand sa atragem atentia asupra pericolului in care se afla destul de multe monumente din Romania, am extras din baza de date a site-ului, imagini cu  6  dintre castelele/casele nobiliare care, in ciuda frumusetii si valorii lor, sunt in proces de ruinare, fara ca nicio autoritate sa para cu adevarat ingrijorata de acest fapt:  Castelul Haller, Castelul Banloc, Castelul Teleki, Castelul Subenberg, Castelul Kornis si Castelul Banffy.

 

Totodata, am vrea sa semnalam o initiativa care ne-a placut inca de la inceput si pe care o sustinem: este vorba despre proiectul MoNUmente UITATE, proiect al carei scop este acela de a aduce in atentia publica foste resedinte nobiliare din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, aflate in pericol de ruinare.

Pana la momentul de fata, proiectul a inclus o expozitie de fotografie  pe  tema “Ansambluri nobiliare extraurbane”, care “a circulat” prin mai multe orase din tara, fiind expusa in cadrul librariilor Carturesti. In seara aceasta, la ora 18:00 (cu siguranta, nu intamplator) are loc vernisajul la Cluj: http://www.facebook.com/event.php?eid=217050171644149. Mai multe informatii si fotografiile din cadrul expozitiei sunt disponibile pe site-ul proiectului, lansat chiar astazi: http://www.monumenteuitate.ro/

De asemenea, proiectul  include prezentarea saptamanala a unui monument, in cadrul  publicatiei in Dilema Veche. (daca sunteti interesati, gasiti articolele pe site-ul proiectului).

 

2) Am realizat un inventar al evenimentelor si initiativelor prin care Ziua Internationala a Monumentelor si Siturilor este celebrata anul acesta in tara (in caz ca aveti putin timp sau chef sa iesiti). Din pacate, acestea nu sunt prea multe:

-Cu ocazia acestei zile, Catedrala Romano-Catolica Sf. Iosif din Bucuresti va fi deschisa pana la ora 24:00: http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/61411-Comunicat-de-pres-Arhiepiscopia-RomanoCatolic-Bucureti.html

In Bucuresti, se pare ca celebrarea(destul de modesta si deloc promovata) a avut loc mai devreme. Dintr-un afis stingher, aflam  ca pe 14 martie, in incinta Arcului de Triumf s-au desfasurat  niste prelegeri sustinute de specialisti in domeniu, un moment muzical si vizitarea Arcului de Triumf. Detalii aici: http://www.cultura.mai.gov.ro/news.php?readmore=158

-In Oradea aceasta zi va fi sarbatorita cum se cuvine datorita unei intiative a  Fundatiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Judetul Bihor in parteneriat cu Primaria Oradea. Mai multe activitati, incluzand prezentari ale principalelor monumente din oras, vor fi organizate. Detalii si program aici: http://www.bihon.ro/sarbatoare-dedicata-monumentelor/904701

Romania sarbatoreste anul acesta  si peste granite, mai precis la Praga, printr-o expozitie de fotografie pe tema “Bisericile fortificate din jurul Brasovului”, organizata de Asociatia Bucurestiul meu drag!” in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Praga. Pentru cei interesati de subiect, fotografiile pot fi vazute si aici:

http://www.orasul.ro/expozitiifoto/view/biserici-fortificate.html, iar detalii despre eveniment aici:http://www.modernism.ro/2011/04/11/expozitie-foto-patrimoniul-unesco-patrimoniul-national-din-romania/

Speram ca am reusit sa va trezim interesul suficient incat, data viitoare cand veti avea ocazia sa vizitati un monument, sa reusiti sa vedeti povestea din spatele infatisarii sale actuale, in multe cazuri, una destul de trista.

 

PS: Nu in ultimul rand, va invitam sa completati cu fotografii facute de voi acele descrieri de monumente din site care nu sunt insotite de imagini.

The following two tabs change content below.
http://www.facebook.com/pages/Why-Romania/114421861963856?v=wall

Latest posts by Echipa AboutRO (see all)