Chiar daca sambata am fi vrut sa lenevim in pat toata ziua, sau aveam o sumedenie de alte treburi ce ne asteptau, nu ne-a trecut prin cap nicio clipa sa ratam ocazia de a vizita cea de-a XXV-a editie a Targului de Turism al Romaniei. Si asta in primul rand pentru ca eram tare curiosi sa vedem cum avea sa se prezinte Romania la acest targ, lasand la o parte toate discutiile inutile pe marginea noului brand, si cautand argumente practice (apropo de brandul turistic al tarii, daca sunteti curiosi, prezentarea lui detaliata o puteti descarca de aici:

http://anat.ro/evenimente/prezentari_regiuni_turistice/ministerul_turismului___prezentare_brand_tara.html )

Asadar, in jurul orei 15:00 inarmati cu rabdare, aparat foto si chef de discutii am pasit in pavilionul cu cupola al centrului expozitional Romexpo, locul de desfasurare deja obisnuit al targului.  Imediat ce am intrat, am si dat cu ochii de un mic ansamblu popular care isi pregatea intens reprezentatia.

 

Putin mai in fata, din capatul scarilor privelistea imensei sali se infatisa dominata de doua standuri central pozitionate. Ghiciti ale cui? Standul Bulgariei, cu un design modern si oarecum minimalist, si cel al Romaniei – mai verde, mai “carpatin” si, desigur, plin cu fotografii ale minunatelor noastre peisaje mioritice.  In ciuda nelipsitei tente natural-rurala a continutului si a imaginilor, am cazut de acord ca, per total, standul arata cat de cat ca apartinand secolului acesta (spatios, luminat, rezolutie buna a imaginilor, etc).

Materialele oferite vizitatorilor erau reprezentate de 3 brosuri, fiecare propunand o perspectiva diferita de promovare: “ A City Journey”, “ A Journey into Nature” si “ A Cultural Journey”. In ceea ce priveste continutul lor, textele de prezentare ni s-au parut destul de clasice si nu prea inovative, insa am apreciat diversitatea atractiilor prezentate si numeroasele fotografii ce insotesc textul.

 

Dupa popasul prelungit la standul “central” al Romaniei, am luat-o agale inspre marginile salii si inspre etaj, in cautarea initiativelor locale de promovare, fie ele ale primariilor/consiliilor judetene sau ale diverselor asociatii cu profil turistic.  Cert este ca s-au dovedit a fi nu tocmai putine. Pe la fiecare ne-am oprit doua minute, am cules un pliant si am schimbat cateva cuvinte, astfel incat nici nu ne-am dat seama cand a trecut timpul si a inceput sa ne doara bratul de la “incarcatura” de materiale acumulate. Putem spune totusi ca, dintre toate reprezentantele regionale, cateva au reusit parca sa ne placa mai mult, din diverse motive:

 

–          Bucovina – o varietate de materiale de prezentare si un calendar bogat in evenimente, programate mai ales in perioada Pastelui;

–          Miercurea Ciuc – un ghid turistic si un calendar de evenimente bine structurate;

–          Iasi – organizarea de tururi ghidate in oras si in imprejurimi (contra cost, desigur), plus initiativa promovarii Vinului de Iasi – organizare de degustari;

–          Hunedoara – cu mirosul specialitatilor de slanina expuse, pe care nu l-am putut ignora  🙂

Nu ne-au lasat indiferenti nici incercarile oarecum mai timide de promovare precum cele venite din partea zonelor Curtea de Arges, Campulung Muscel si Cazanele Dunarii, concretizate adesea in  pliante prezentand principalele atractii locale.


 

Inainte de a pleca si de a incepe sa tragem concluzii, am decis sa ne relaxam ochii si spiritul vizitand expozitia de fotografie dedicata Romaniei “Salbatic. Nocturn. Traditional”, parte intergranta a targului.

In timp ce admiram fotografiile, gandul acela pe care il auzi rostit in fiecare zi de romani, de la oameni de rand pana la ministri, ne-a trecut si noua inevitabil prin minte. Da, Romania are un potential turistic semnificativ care merita cunoscut, fotografiat, povestit, promovat. Prin urmare, orice initiativa, oricat de mica, trebuie incurajata si sustinuta, chiar si in absenta acelui program centralizat si coerent care ar da un sens clar turismului romanesc.

The following two tabs change content below.
http://www.facebook.com/pages/Why-Romania/114421861963856?v=wall

Latest posts by Echipa AboutRO (see all)