Consiliul International al Muzeelor (ICOM) sărbătoreşte la 18 Mai, Ziua Internaţionala a Muzeelor. Pentru a omagia diversitatea culturală şi pentru a susţine muzeele în îndeplinirea menirii lor de mediatori între diferite etnii, religii şi naţiuni, în acest an, a fost aleasa tema “Muzeul şi memoria: obiectele povestesc istoria voastră”.

“Prin obiectele pe care le conservă, muzeele colecţionează, în fapt, povestiri pe care le transmit memoriei comunităţilor în care trăim. Aceste obiecte reprezintă în cea mai mare măsură expresia patrimoniului nostru cultural şi natural.

Foarte multe dintre ele sunt fragile, unele dintre ele sunt chiar în pericol de a fi distruse şi au nevoie să fie conservate cu o atenţie deosebită.

Ziua Internaţională a Muzeelor oferă, prin activităţile pe care zeci de muzee din România le organizează, ocazia ca vizitatorii să descopere şi să redescopere memoria lor colectivă şi individuală”, afirmă preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM.

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel mondial începând din anul 1977, în 2011 la acest program cultural urmând să participe peste 30.000 de muzee din 100 de ţări.

În ţară, această zi este sărbătorita de muzee prin organizarea a diverse evenimente sau expoziţii speciale. Mai multe informaţii despre manifestările organizate pe plan local, găsiţi în continuare:

– Mediaş- Muzeul Mediaş

– Oradea- Complexul\”Muzeul Ţării Crişurilor\”

– Craiova-\”Muzeul Judeţean Olt\”

– Bacău

– Ploieşti-Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

– Suceava- Muzeul Bucovinei

Sibiu

– Constanţa- Muzeul Marinei

– Galaţi- Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturi

– Piatra-Neamţ- Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ

– Bucureşti-Muzeul Ţăranului Român

 

Aşadar, poate vă gasiţi puţin timp spre sfârşitul acestei zile speciale, pentru o scurtă vizită la muzeu.  Nu o sa vă pară rău.

Surse: Info-suceava.com, financiarul.ro


The following two tabs change content below.