Cu cei 10 km noi, pârtiile ajung la 24 km

Turiştii care vor veni la schi, iarna aceasta, în Poiana Braşov vor recunoaşte cu greu staţiunea: toate cele şapte pârtii existente au fost extinse, iar pentru interconectarea lor au fost amenajate alte cinci noi pârtii. Mai mult, pe lângă cele opt instalaţii pe cablu deja existente, urmează să fie construite două noi telescaune. Autorităţile locale se aşteaptă ca investiţiile de peste 120 de milioane de lei să nu schimbe doar “faţa” staţiunii, ci mai ales să aducă un număr mult mai mare de turişti.
Astfel, cel puţin 6.000 de turişti se vor adăuga zilnic, în sezonul de iarnă, celor deja obişnuiţi să-şi petreacă vacanţele aici. Pentru extinderea domeniului schiabil au fost defrişate 28 de hectare, iar, în total, din această iarnă vor fi 23,9 kilometri de pârtii, în loc de 13,8 kilometri cât sunt acum.
În staţiunea Poiana Braşov există acum şapte pârtii de schi (Lupului, Sulinar, Sub Teleferic, Drumul Roşu, Kanzel, Stadion, Bradul), trei feluri de instalaţii pe cablu (telecabinele Kanzel şi Capra Neagră şi telegondola Postăvarul Expres) şi cinci teleschiuri. Din decembrie, însă, domeniul schiabil va fi mai mare cu încă cinci pârtii ce însumează în total 10,1 kilometri, iar acestea vor face legătura între pârtiile Lupului şi Ruia, între Lupului şi Postăvarul, Ruia şi Sulinar, Drumul Roşu şi Sub Teleferic şi între Lupului şi Stadionului.

Avantaje şi profituri aduse de noile amenajări

Astfel, în week-end s-ar putea consemna până la 3.000 de turişti, adică 6.000 pentru cele două noi instalaţii. Având în vedere că o urcare costă între 6 şi 8 lei, încasările operatorilor de cablu ar putea fi de cel puţin 48.000 de lei (sau 1.000-1.200 de euro) pe zi.
Şi, cum sezonul de schi 2011-2012 se anunţă a fi destul de lung (peste 90 de zile), operatorii se pot aştepta la încasări de până la 100.000 de euro per total – desigur, cu condiţia ca gradul de ocupare a instalaţiilor să fie spre maxim în fiecare zi. Oricum, pentru întreaga staţiune, un plus de 6.000 de turişti înseamnă tot atâtea echipamente închiriate, meniuri în restaurante sau pahare cu ceai, vin fiert ori limonadă, respectiv o creştere substanţială a încasărilor la nivelul fiecărui agent comercial prezent în această zonă.
Cu totul, noi 10 instalaţii de transport pe cablu vor deservi turiştii: două telecabine, o telegondolă, cinci teleschiuri şi două telescaune. 24 de tunuri de zăpadă vor înzăpezi pârtiile din Poiana Braşov, fiind alimentate cu apă din noul lac de acumulare.
Capacitatea maximă a lacului de acumulare este de 122 de mii de metri cubi de apă. Cu această apă se va produce zăpadă pentru 60 de hectare.

Echipamente montate cu elicopterul

11 specialişti slovaci, ajutaţi de un elicopter rusesc MI 171, au reuşit să planteze stâlpii pentru instalaţia pe cablu de pe Pârtia Ruia. Operaţiunea s-a desfăşurat cu o viteză uimitoare, fiecare stâlp fiind legat, săltat, ridicat, purtat în aer şi coborât cu precizie în fundaţii – totul în mai puţin de 10 minute. Operaţiunea a costat circa 250.000 de euro şi a continuat cu instalaţia pe cablu de pe Pârtia Lupul.
Elicopterul a fost pilotat de doi comandori, iar la sol erau căţăraţi pe schele 5 alpinişti utilitari antrenaţi în montarea instalaţiilor pe cablu. În timp ce stâlpii erau aşezaţi în şuruburi, alţi specialişti strângeau piuliţele. “Ambele instalaţii de transport pe cablu se montează cu elicopterul. Fiecare are nouă stâlpi, fiecare cu greutate între 2.500 şi 4.500 de kilograme”, ne-a declarat ing. Laszlo Naghi, directorul general adjunct al societăţii constructoare.
Elicopterul este alimentat pe o platformă amenajată în faţa Hotelului Sportul, apoi se ridică în aer, ajunge în pădure de unde preia stâlpii şi accesoriile necesare, pentru a le duce apoi, bucată cu bucată, până la locurile stabilite pentru montarea lor. Până la locul de depozitare, stâlpii au fost aduşi, din Austria, pe trailere.
Peste stâlpi au fost montate cu aceeaşi repeziciune bateria de role pe care vor aluneca telescaunele cu patru locuri, chiar din luna decembrie. Întreaga operaţiune a fost supervizată de la faţa locului chiar de administratorul firmei de construcţii care amenajează domeniul schiabil din Poiana Braşov, pilotul singurei echipe româneşti de Dakar, Marcel Butuza. “Este pentru prima dată în România când se instalează o instalaţie pe cablu cu elicopterul, pentru că este foarte dificil să aduci aici macaralele. În fiecare zi sunt aici ca să controlez şi să verific mersul lucrărilor. Avem o perioadă foarte scurtă pentru execuţie. Vreau să mă asigur că toate lucrurile merg conform planurilor”, ne-a precizat Marcel Butuza.

250.000 de euro, transportul cu elicopterul 

Întreaga operaţiune a costat 250.000 de euro, elicopterul urmând să continue azi operaţiunea pe pârtia Lupul. Costurile au fost cuprinse în bugetul de 27 de milioane de euro, alocat de Ministerul Dezvoltării şi de Primăria Braşov, pentru modernizarea pârtiilor din Poiana Braşov. “Până acum suntem în grafic, sper să ne ajute vremea şi să parcurgem şi etapa de montare a stâlpilor şi echipamentelor pentru instalaţia de transport pe cablu. Lacul este aproape gata, în următoarele zile îl vom finaliza. Sperăm ca în decembrie să utilizăm domeniul schiabil”, ne-a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Pârtii pentru jocurile olimpice

“Pe lângă investiţia în sine, care înseamnă foarte mult din punct de vedere economic, modernizarea domeniului schiabil înseamnă şi pârtii care să corespundă din punct de vedere al standardelor desfăşurării unor competiţii mondiale. Desfăşurarea FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European – n.r.) ne va ajuta şi ea în vederea depunerii candidaturii noastre pentru Jocurile Olimpice din 2022. Totodată, sperăm să mărim numărul turiştilor care vor poposi aici cu câteva sute de mii”, a mai explicat primarul.

Mai multe informatii pe site-ul: http://www.curierulnational.ro
The following two tabs change content below.
Andra este unul dintre co-fondatorii aboutro.com si un calator avid. Cand nu coace cate o idee noua, pregateste ateliere de olarit in China, studiaza cate o calatorie noua si lucreaza la agenda fericirii.

Latest posts by Andra Miloiu (see all)