Impreuna cu alte cimitire faimoase din lume, lucrarea initiata de Stan Ioan Pastras, cimitirul Vesel de la Sapanta, a fost fost inclusa in topul cimitirelor unice din lume.

In 1935, Stan Ioan Patras, pe atunci un sculptor anonim, a cioplit primul epitaf pe o cruce din cimitir. De atunci, au fost adaugate peste 800 de cruci de stejar care pastreaza sculptate in lemn povestile despre vietile sapantenilor. Cruciile sunt pictate si sculptate atat pe fata cat si pe spate. Scenele de pe fatada acestora descriu in culori vii scene din viata persoanelor inhumate, pe cand spatele crucilor descriu in picturi naive motivul mortii acestora.

Stan Ioan Patras a realizat ceva ce nu se mai intalnise in zona Maramuresului pana atunci, a transformat un loc inconjurat de tristete, intr-unul vesel.

 

 

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre topul cimitirelor unice din lume puteti accesa:  http://www.oddee.com/item_97966.aspx

 

The following two tabs change content below.
Andra este unul dintre co-fondatorii aboutro.com si un calator avid. Cand nu coace cate o idee noua, pregateste ateliere de olarit in China, studiaza cate o calatorie noua si lucreaza la agenda fericirii.

Latest posts by Andra Miloiu (see all)