Gesta_Hungarorum_AnonymousDacă tot m-am apucat de spus povești, și dacă tot v-am spus că folclorul e o entitate vie care respiră și creează neîncetat, haideți să vedem și cum funcționează, ca să nu credeți că vă înșir vorbe goale.

Întâmplarea pe care o voi povesti astăzi a fost descoperită și documentată de Mircea Eliade. Aș mai preciza de altfel, că nu o voi reproduce întocmai cum a fost ea scrisă de Eliade, ci o voi repovesti. Să purcedem deci, la drum.

Așa se face că, un culegător de folclor, a luat calea pitorescului nostru Maramureș pentru a-și îmbogăți colecția de creații populare. Ajungând într-un sat se pune omul nostru pe treabă și înregistrează o baladă. În balada cu pricina era vorba despre un cuplu de tineri îndrăgostiți care urmau să se căsătorească în curând. Fericirea lor avea însă să se preschimbe în amărăciune când, tânarul cade pradă farmecului unei zâne a muntelui. Aflând însă de apropiata nuntă, macinată de gelozie, zâna îl va arunca pe viitorul mire într-o prăpastie. Niște păstori îl vor găsi a doua zi făra suflare și îl vor aduce în sat, unde îi astepta viitoarea mireasă, știind parcă dinainte ce se întâmplase. Balada mai spune că la înmormântare fata alături de bocitoare a interpretat un bocet încărcat de referiri mitice.

Ei bine, până aici toate bune și frumoase, nimic neobișnuit, așa-i? Ei bine, nu am terminat încă.

Curiozitatea îl va împinge pe cercetătorul nostru să caute să afle mai multe, începând să pună întrebări firești. A vrut să afle în primul rând când s-a petrecut întreaga tărășenie, cei mai mulți săteni spunându-i că totul s-a petrecut într-un timp atât de îndepărtat încât numai anevoie își poate aminti cineva ceva. Nemulțumit de cele aflate a continuat să pună întrebări, până când a descoperit ca de fapt tânăra încă trăiește.

Animat de cele aflate se duce să îi facă o vizită acum bătrânei protagoniste. Stând de vorbă află că, așa cum își închipuia și el, lucrurile au stat cu totul altfel. Nu a existat nicio zână iar logodnicul ei a căzut din neatenție de pe drum în prăpastie. Pe lângă asta, el a fost găsit și adus în sat în viață, murind însă la scurt timp din cauza rănilor. Mai apoi, la înmormântare fuseseră rostite doar bocetele rituale, fără nicio aluzie mitică.

Aflând toate acestea, culegătorul de folclor se va duce să îi ia la rost pe săteni, întrebându-i de ce l-au mințit. Cu toții însă îl vor privi cu mirare și îi vor spune să nu se încreadă în spusele bătrânei întrucât aceasta își pierduse mințile cu multă vreme în urmă din cauza durerii.

Concluzia? Moartea atât de bruscă a unui tânăr pe cale să se căsătorească a fost atât de tulburătoare pentru oamenii satului încât aceștia au fost nevoiți să îi atribuie o nouă semnificație, un nou curs, ca să o poată accepta și integra ca stare e fapt în viața lor.

Aceasta este o mică mostră din vitalitatea folclorului.

Să ne auzim cu bine la povestea următoare și dacă mai știți astfel de întâmplări vă invit să le împartășiți.

 

Sursa fotografiei aici.

The following two tabs change content below.

Ana Maria Liliana Filip

Latest posts by Ana Maria Liliana Filip (see all)