runningBine v-am regăsit!

Știu că ar trebui să vă ofer o perspectivă mai largă asupra weekendului, însă sunt atât de entuziasmată de un eveniment care va avea loc, încât nu mă pot opri să nu vă bat la cap cu el.

Bine, bine, ca să nu vă mai țin atât în suspans, este vorba despre “Final Frontier”, respectiv, a patra ediție a singurului târg de carte SF&Fantasy din România.

V-am mai spus vreo-dată că dorm întotdeauna cu un SF sub pernă? Ei bine, nici chiar așa, dar trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că este genul literar care îmi place și mă inspiră cel mai mult.

Așa cum vă povesteam deunăzi cum gândul de a nu călători și a nu cunoaște mă face să mă simt mică și neînsemnată, citirea unui SF imi extinde perspectiva dincolo de stele. Chiar dacă nu pot întreprinde într-adevăr respectiva călătorie, imaginația mă ajută să pot ajunge oriunde. Și dacă ideea de a nu putea vedea Pământul mă sperie, atunci ideea de a nu mă putea întinde dincolo de stele, mă îngrozește de-a dreptul.

Și știți ce mă mai îngrozește? Da, știu, sunt cam multe lucruri, dar fiecare om cu fobiile lui… Mă îngrozeste lipsa de magie din lume. Nu că ea nu ar exista, doar că oamenii nu o mai văd și nu se mai bucură de ea. Nu mă refer aici la dragoni sau elfi, cu toate că să fiu sinceră, nu m-ar deranja chiar deloc dacă ar exista, mă refer aici la lipsa de pasiune din viețile oamenilor, la monotonia modului de trai, la viețile plictisitoare pe care acceptă de bună-voie să le trăiască. Știu, îmi veți spune că Fantasyul e Fantasy doar datorita lucrurilor supranaturale pe care le înfățișază, însă eu cred ca e vorba despre pasiune și aventură.

Oh! Aventura! Cum începe să îmi bată inima doar când mă gândesc la ea!

Îmi veți spune acum: Prostii! Ai citit prea multe povești și acum trăiești într-o lume care nu are nicio legătură cu realitatea. Ce-mi trebuie mie SF sau Fantasy când am atâtea probleme pe cap? Eu nu pot să vă spun decât atât: Nu e vorba doar despre a trăi, ci de a trăi frumos. Ăsta este felul meu de a face asta, de a obține o altă perspectivă asupra vieții, de a fi ceva mai mult decât aș putea în mod normal.

Sunt oameni care chiar trag o linie clară afirmând ca Sf-ul și Fantasy-ul nu sunt de fapt literatură. Eu tind să îi contrazic, dar nu cred că e nici locul nici timpul potrivit să amețesc lumea cu teorie literară.

Vă recomand cu toată sinceritatea ca atunci când luați o pauză, dacă nu ați încercat până acum, luați și citiți un SF sau un Fantasy bun. Spun bun pentru că există și cărți de duzină care nu merită citite. Vă sugerez Dune, Ender’s Game, The Lord of the Rings, A Song of Ice and Fire, și asta doar pentru început.

Voi veni de la târg cu tolba plină și de autori români pe care cu siguranță îi voi împărtăși cu voi.

Faceți această călătorie și spuneți-mi cum a fost pentru voi și dacă ați repeta-o.

The following two tabs change content below.

Ana Maria Liliana Filip

Latest posts by Ana Maria Liliana Filip (see all)