Gesta_Hungarorum_AnonymousV-ați gândit vreodată la cultura română din prisma creaturilor sale mitologice?

Ei bine, chiar de nu vă vine a crede, avem și noi câteva astfel de creaturi, deosebit de interesante, demne de povești captivante, cu nimic mai prejos de odiseele grecești.

Am putea începe explorarea cu Ielele, poate unele dintre cele mai cunoscute figuri mitologice ale culturii române. Acestea se prezintă sub înfățișarea unor fete tinere, răpitor de frumoase, întâlnite cel mai adesea dansând hore noaptea, sub clar de lună. Se mai spune că locul în care acestea au dansat rămâne mort, ca ars, și că nicio plantă nu va mai putea crește acolo.

Cel ce le surprinde dansând își va pierde mințile pentru totdeauna. Ele dănțuiesc de obicei în grupuri de câte trei sau șapte, numere cu însemnătate magică în folclorul românesc.

Urmează mai apoi Moroii, pe care multă lume îi confundă cu vărcolacii sau strigoii. Nimic mai greșit. În cultura noastră, Moroii sunt spiritele copiilor morți nebotezați. După șapte ani de la îngropăciune, se spune că începe să strige copilul din mormânt să fie botezat. Dacă nu este auzit, atunci sufletul său va ieși din groapă, în chip de fuior de foc și va începe să cutreiere lumea. Dacă un om este atins de un Moroi acesta va muri de îndată. Moroii mai sunt responsabili si pentru furtuni.

Cine nu a auzit apoi de căpcăuni? Aceștia sunt înfățișați cel mai adesea cu mai multe capete, cu aspect înspăimântător. Îi regăsim, în majoritatea poveștilor, în zonele de deal sau de munte, fiind de cele mai multe ori strâns legați de cadrul natural.

Căpcăunii sunt ființe răutăcioase, mereu porniți să le joace renghiuri oamenilor și să le încurce bunul mers al vieții. Ei fură copii pentru a-i mânca și fecioare pentru a le lua de soațe. În unele basme au chiar îndrăzneala de a ataca regatele oamenilor, fiind luptători neînfricați.

Acestea sunt primele cele mai cunoscute creaturi mitologice din cultura română.  Vom descoperi împreună mai multe, săptămâna viitoare.

Voi ce ființe supranaturale din cultura noastră mai cunoașteți?

The following two tabs change content below.

Ana Maria Liliana Filip

Latest posts by Ana Maria Liliana Filip (see all)