Bun găsit!

Astăzi am o surpriză pentru voi, primul interviu din categoria ”Portrete”. Ei bine, această categorie este dedicată românilor care, prin munca lor, schimbă în bine fața României. Cu toate acestea, mi s-a părut inedit să realizez un interviu cu o persoană de origine străină, care își realizează muca pe meleagurile mioritice. Mi s-a părut fascinant cum o persoană se poate integra într-un nou loc și cum, până la urmă, locul și omul devin unul și același.

Este vorba despre Vania Szasz, care ne-a cucerit cu papioanele sale pline de gust și eleganță, care, prin munca ei, a adus rafinament în garderoba multora dintre noi.

În cele ce urmează, vom face cunoștință cu o persoană mereu veselă, plină de stil din ale carei mâini ies lucruri minunate!

 

IMG_0137 (1)

Ana Filip: Aș vrea să te întreb, în primul rând, ce te-a adus pe meleagurile mioritice, si ce te-a facut să rămâi.

Vania Szasz: În Portugalia m-am căsătorit cu Lorand care era din România. El lucra în cea mai mare firmă de coaching din lume și atunci a realizat că pentru români era un domeniu nou. Așa că ne-am hotărât să profităm de oportunitate. Era visul soțului meu să schimbe mediul de afaceri românesc.
De ce am ramas? Pentru că nu voiam sa renunțăm la visul nostru de a avea o afacere. Am văzut că se poate și, încet încet am crescut și am descoperit și eu pasiunea mea – accesoriile. Din totdeauna mi-a plăcut moda și a fost nevoie de o întamplare frumoasă ca să trec la treabă și să îmi deschid afacerea cu accesorii.

 

A.F.: Care a fost lucrul care te-a impresionat cel mai tare aici, și ca să spun așa, ți-a furat inima?
V.S.: Nu există un lucru care mi-a furat inima, doar soțul mi-a furat inima. Cu el pot să merg oriunde în lume. Așa că dacă el e aici și e bine și fericit, atunci și eu sunt bine și fericită aici. Pentru mine acasă este oriunde e Lorand, așa că România a devenit casa mea.

 

A.F.: Ai vreun loc preferat aici în țară, un obiectiv care să te atragă irezistibil? Îmi poți spune câteva cuvinte despre acesta?
V.S.: Îmi place Brașovul pentru că e un oraș frumos, organizat, are munții aproape, castel în apropiere, parcă e un oraș din povești. Ce îmi place în România e atunci când ninge. Locuiam în Porto și acolo nu aveam zăpadă. Când văd totul alb, pentru mine e wow.

A.F.: Cum a fost adaptarea ta cu locul, oamenii și cultura acestei țări?
V.S.: A fost foarte greu la început pentru că era total diferit. Nu vorbeam limba, nu aveam prieteni, dar m-am acomodat și acum chiar imi place aici.

 

A.F.: Cum a început pasiunea ta pentru creațiile de modă?
V.S.: De când eram mică îmi plăcea domeniul. Vedeam cataloage, mergeam la shopping chiar dacă nu aveam banii să cumpar nimic, îmi plăcea să merg la magazine să văd colecțiile, culorile, materialele, tot.

 

A.F.: Cum ai ajuns să realizezi papioane de damă, dat fiind faptul că acestea erau un accesoriu asociat cu moda masculină?

V.S.: O prietenă a început să poarte papioane de bărbați. Mi se părea că ținutele ei sunt foarte interesante. În timp, mi-am cumpărat și eu câteva papioane de damă. Îmi plăceau, însă eu aveam imaginea mea despre cum aș fi vrut să fie. Și nu găseam niciunde exact ceea ce căutam.

Până într-o zi când soțul meu m-a provocat să îmi fac propriul papion. Am luat acul și ața în mână și m-am apucat de treabă. Nu mă așteptam să îmi iasă, dar a fost peste așteptări. Așa că am continuat, au început să vină comenzi peste comenzi până ce nu am mai făcut față.
Acum am o întreagă echipă care lucrează atât la producție, cât și la marketing și customer care. Iar produsele care ies din atelierul nostru sunt exact așa cum mi-aș fi dorit să fie cele pe care le cumpăram eu acum câțiva ani.

 

A.F.: Care este sursa ta de inspirație și cum anume te inspiră?
V.S.: Materialele mă inspira. Eu le cumpăr și ulterior încep să le vizualizez în minte. Ador să le combin, să testez și să văd rezultatele minunate.

 

A.F.: Care este visul tău, până unde ți-ai dori să ajungă creațiile tale?
V.S.: Visul meu e sa am magazin de haine în întreaga Europă. Să pot aduce eleganță și frumusețe în viețile oamenilor. Aceasta este viziunea mea și pentru asta muncesc eu împreună cu o întreagă echipă.

 

A.F.:  Care este lucrul care te motivează să mergi mai departe, să oferi tot ceea ce poți?
V.S.: În primul rând pasiunea pe care o am pentru modă. Iubesc să fac asta. Și dacă n-aș primi bani pentru asta, același lucru aș face. Pentru că ofer 100% în ceea ce fac.
Al doilea lucru este satisfacția clienților care ne scriu în fiecare zi. Sunt cunvinte foarte frumoase și atunci știu sigur că ceea ce fac îi face pe ceilalți să se simtă speciali și nu o fac degeaba. Se spune că ești adevarat fericit și împlinit atunci când îi faci pe ceilalți fericiți. Dacă ceilalți sunt fericiți, asta mă motivează la maxim.

 

A.F.: Ai o muză? O persoană pe care să o admiri în mod special?
V.S.: În domeniul fashion nu am o muză îmi plac mai multe persoane și la fiecare mă atrage câte ceva.
Ceea ce îmi place e că majoritatea au început de jos și cu multă muncă și pasiune au ajuns mari și atunci înseamnă că se poate. Nu sunt fană a unei muze anume, îmi place să am propriul stil, care să pună în valoare stilul clientului meu. Pentru că el este cel mai important în această ecuație.

logo_Vania_Szasz

The following two tabs change content below.

Ana Maria Liliana Filip

Latest posts by Ana Maria Liliana Filip (see all)