_MG_3222

    Cuba e una din acele tari care traieste “in blissfull ignorance” vizavi de invazia fortei de munca ieftine din tara noastra catre strainatate. Drept urmare, ca roman in Cuba nimeni nu te asociaza cu tiganii (nu e o remarca xenofoba), nici cu cersetorii, si nici nu se teme ca ai venit sa-i furi locul de munca. In schimb, ti se pune eticheta de “turist” si-atunci vai si-amar de tine…adica de buzunarul tau. Esti catalogat la gramada cu valul de turisti (deloc de ignorat) si esti vazut cam ca…o vaca de muls. Insa nu despre frustrarile mele legate de diferentele uriase de preturi, servicii, atitudine pentru si fata de mine, ca turist, e vorba…_20160417_180531
In Cuba, cand spui ca esti roman, intr-o prima faza, si aproape invariabil, esti confundat cu un german (de la pronuntia asemanatoare Rumania – Alemania), plus alti factori perturbatori in momentul in care rostesti numele tarii. Dupa o clarificare ulterioara si o privire fals-interesata esti complimentat pentru spaniola ta (daca o vorbesti, chiar si stalcit; mare parte din turisti articuleaza cateva cuvinte si/sau inteleg ce li se spune). Urmeaza, cu mici exceptii, fie o poveste despre cine stie ce situatie materiala/sociala a celui care vorbeste, fie direct o oferta de a cumpara ceva – in orice caz, ceva menit sa stoarca bani de la tine. Exceptiile o constituie uneori persoanele mai in varsta, care au invatat despte fostul bloc comunist si despre tarile din fosta URSS. Se stie, in general, ca Romania a fost tara comunista si ca regimul s-a schimbat in ’89. Se stie, de asemenea, adica s-a auzit de Ceausescu; doar cu numele, pentru ca detaliile relatiilor romano-cubaneze sunt un mister. Cineva a stiut ca sotii Ceausescu au fost impuscati pe 25 decembrie. Desi in anii ’70-’80 cubanezii erau trimisi a sefi de echipa in statele comuniste, nici unul din cei cu care am vorbit nu ajunsese la noi (doar in Ungaria, cel mai aproape).
Martina din Varadero a lucrat 5 ani in Ungaria. Auzise de Bucuresti, de expresia “little Paris”, desi la un moment dat aveam impresia ca, de fapt, se refera la Budapesta. Si da, din pacate confuzia Budapest-Bucarest este foarte des intalnita chiar si in Cuba. La un moment dat, cineva m-a intrebat daca nu cumva Romania a avut si un alt nume ca sa treaca mai recent la cel actual.
Nu, Romania nu si-a schimbat numele, nici pozitia pe harta lumii, nici imaginea in mintea cubanezilor. O imagine (aproape) inexistenta. Putin probabil ca imaginea sa se schimbe in viitor pentru ca si cubanezii sunt absorbiti doar de visul american, si cam toti au pe cineva in SUA, cu toate restrictiile de emigrare. Insa o veste buna: Inna e ascultata in Cuba. Videoclipurile ei merg cot la cot cu muzica reggaeton.
FB_IMG_1462922918179