3

Cei mai multi romani pe metru patrat din America Centrala i-am intalnit in Santa Ana, El Salvador. Un oras banal si periculos dupa lasarea intunericului, cu o bijuterie de hostel – Casa Verde -, cu un administrator (Don Carlos) care a inteles ce cauta turistii in materie de cazare. Genul de hostel unde te cazezi si aproape nu-ti mai vine sa faci nimic, ca nu cumva sa iesi din oaza de buna stare.
Stand in curtea interioara a hostelului si invartindu-te 360 de grade, gasesti numele mai multor backpackers/ mochileros romani (n-avem termen pentru calatori din astia) decat am intalnit in doua luni in America Centrala (nu pun la socoteala turistii veniti prin agentii).1
Astfel, am dat de George, primul roman care a calcat pragul hostelului la sfarsitul lui 2014, apoi de Alex, apoi de Radu, care face Panamericana pe bicicleta, si pe care l-am ratat la mustata. A, pana si campania pro-Rosia Montana a ajuns in El Salvador printr-un abtibild lasat amintire pe frigiderul lui Carlos.
Caramba, ce aflux de romani! E drept, doar in Santa Ana. Si doar asa am intalnit un salvadorean care sa stie despre Romania. Un al doilea a fost un jandarm capabil sa vorbeasca mai mult de 5 minute deschis despre starea politica si sociala din tara lui sau la nivel mondial, si care stia despre Ceausescu.
Altceva despre El Salvador: pupusas, leche poleada, natura salbatica, mizerie, arme la vedere, infrastructura de chicken buses foarte bine pusa la punct si, inca o data, Hostal Casa Verde. Daca in Guatemala mi-a placut tara, dar nu mi-au placut oamenii, in El Salvador mi-au placut oamenii, dar nu mi-a placut tara.

PS: Daca va duc pasii prin Santa Ana si vedeti o cladire mai aratoasa, cu o reclama pe care scrie El Auxilio, cu doua stele, sa nu intrati sa intrebati de camere libere…pentru ca e morga. Avea doua stele, ce sa-i fac?!2