IMG_8765Pe măsură ce trece timpul, se aduc îmbunătățiri vizibile spațiului din Delta Văcărești, atât din punct de vedere al condițiilor create pentru protejarea faunei locale, cât și al condițiilor de acces și informare pentru vizitatori.

Față de acum vreo șase ani, când am descoperit eu locul, s-au făcut numeroase acțiuni de ecologizare. Numeroase acțiuni de conștientizare a populației vizavi de fauna locală. Destul de multe reportaje despre familia care locuia în parc, undeva în zona dinspre Sun Plaza, și ai cărei câini speriau trecătorii. S-au făcut zeci de acțiuni de informare prin vizite organizate cu diverse tematici.  Poate cel mai interesat demers mi se pare cel al deschiderii Observatorului de la ultimul etaj din blocul T4 al complexului Asmita Gardens. Deși nu este foarte mediatizat, atunci când există o acțiune, curiozitatea este maximă. Vizitele la Observator se pot face oricând, pe bază de programare.

IMG_8774
Ieri, la într-o plimbare, am constatat că s-au amenajat punctele de acces (de urcare, repectiv de coborâre a digului) care duc spre hățisul de vegetație. Astă-iarnă se vedeau căsuțele pentru păsări și adăposturile din stuf pentru vietăți. S-au montat indicatoare pentru distanțele până la anumite puncte de observare. S-au montat panouri informative de-a lungul potecilor. S-au amenajat un foișor din lemn la marginea unei bălți, pe poteca ce pornește dinspre Asmita, și care oferă vedere perfectă asupra complexului rezidențial la apus, pe o parte, și asuprIMG_8761a unui lanț de bălți, pe de alta – perfect pentru fotografi.

IMG_8788Parcul Natural Văcărești are 190 de hectare, este parc natural urban și arie protejată din mai 2016; fauna include peste 95 de specii, printre care și câteva protejate, care însă se lasă căutate de curioși și răbdători. Da, se mai văd ceva gunoaie, din lipsa de interes și educație a unor cetățeni. Familia care locuia s-a mutat în primăvara lui 2017, cu tot cu căței și cu purcelul pe care-l aveau. Probabil că uneori mai circulă prin zonă țigani sau oameni ai străzii. Uneori mai apar și vești proaste despre incendii iscate în interiorul parcului, în urma unor focuri aprinse intenționat, în ciuda interdicției. Vara sunt și căpușe. Și bineînțeles țânțari.

Detalii!…      Mai bine pregătiți-vă temeinic, luați încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate, aparatul de fotografiat și faceți o plimbare în Parcul Natural Văcărești. E un tablou rupt din betoanele Bucureștiului.IMG_8750IMG_8815